b_378_156_16777215_0_0_images_old_stories_news_2015_Skvariava_2.gifПісля 20-річної перерви іконостас XVI–XVII століття села Стара Скварява повертається додому – у церкву Архістратига Михаїла. Унікальну пам’ятку сакрального мистецтва разом із дерев’яною церквою, датованою 1508 роком (дату виявлено підчас обстеження львівським дослідником дерев’яних українських церков Василем Слободяном з Інституту «Укрзахідпроектреставрація». – І. Ц.) від сьогодні йменуватимуть музеєм.

У 1995 році до Львівського музею історії релігії потрапив іконостас із церкви села Стара Скварява – єдиний в Україні збережений зразок повного комплексу молільного та празничкового рядів ікон середини XVI століття. Він був у незадовільному стані, з деякими втратами, вимагав індивідуального підходу до кожної ікони, кожної деталі.
З того часу було підписано чимало різних договорів, угод, розпоряджень щодо процесу реставрації та повернення іконостаса у материнську церкву. Тож у селі відреставрували дерев’яну церкву Архістратига Михаїла, забезпечили її комплексним протипожежним захистом та цілодобовою охороною.
Сьогодні всі реставраційно-підготовчі роботи завершено. А громада села очікує повернення іконостаса, бо вважає, що він становить єдність із п’ятсотлітньою церквою. І ще: близькість до міста Жовкви (лишень один кілометр), тож Стара Скварява може стати об’єктом туристичного та християнського паломництва. Староскварявці не проти аби маршрут т. зв. Жовківського «золотого кільця» проліг через їхнє село, яке гідно цінує свою історичну спадщину, і це – чудовий поштовх для його культурного розвитку.
Згідно з наказом Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА від 29 вересня 2015 року у Старій Скваряві Жовківського району створено філію Львівського музею історії релігії. У неділю, 11 жовтня, громада села збереться пошанувати повернення іконостаса: відбудеться Служба Божа, хресний хід до храму Архістратига Михаїла, освячення іконостаса і відкриття музею. Урочистості розпочнуться о 12 годині.

Obraz-502.gifObraz-512.gifObraz-516.gif

1.gif

Ірина Цебенко – завідувач інформаційного відділу

телефони: (38032) 235 61 00, 235 70 07, 26148 22

Додати коментар

Будь ласка будьте ввічливими. Адміністрація залишає собі право видаляти коментарі. А також не гарантує надання відповіді на коментарі.


Захисний код
Оновити