1
1
В рамках проекту «Міжмузейна дипломатія» у Львівському музеї історії релігії наукові співробітниці КЗ «Новопсковський районний краєзнавчий музей Новопсковської районної ради Луганської області» Алла Кобзар і Олена Сухорада на чолі з директоркою Ольгою Мельник презентували банерну виставку «Коло вічної істини». Це невеличка розповідь про церковну архітектуру, заповідні місця Новопсковщини, пам’ятки природи та унікальний етнографічний комплекс «Слобожанське подвір'я кінця ХІХ – початку ХХ століть».
     Старша наукова співробітниця Новопсковського краєзнавчого музею Алла Кобзар розповіла про історію селища і релігійно-культові споруди Новопсковщини, які при зміні світоглядних систем упродовж тривалого часу зазнавали, а деякі й досі зазнають руйнації, а також про заказники місцевого значення, заповідні урочища, різні джерела, «Пантелеймонову криницю». Говорила  краєзнавець і про місцевого праведники Дмитра Горського, мощі якого зберігаються у Свято-Успенській церкві (пам’ятка національного значення), а криницю, названу на його честь, вважають цілющою.
     Цікавим є банер із зображенням комплексу «Слобожанське подвір'я кінця ХІХ – початку ХХ століть». Хату побудували для родини диякона церкви святого Миколая Чудотворця. Вона була полковою церквою Псковського кірасирського полку. З 1992 року будинок і подвір’я – власність Новопсковського краєзнавчого музею. Тут діє постійна експозиція просто неба.
     Мета проекту «Музейна дипломатія» – культурний обмін між Львівською і Луганською областями: показати, що музейники не лише пишаються, а й вивчають, досліджують свої культурні надбання і водночас намагаються робити їх живими елементами суспільного життя.
    
      Олена Малюга, науковий співробітник ЛМІР
    
     P. S. Новопсков розташований у межиріччі Айдара і Кам’янки. Перша назва селища – Закам’янка (розташоване за річкою Кам’янка). 1829 року на цій території був розквартирований Псковський кірасирський полк. Відтоді його назву перенесли на нове поселення Новий Псков, згодом Ново-Псков. З 1931 року вже Новопсков стає районним центром. Статус селища міського типу отримує 1957 року.  

2.gif
    

Додати коментар

Будь ласка будьте ввічливими. Адміністрація залишає собі право видаляти коментарі. А також не гарантує надання відповіді на коментарі.


Захисний код
Оновити