7_Demetra.jpg

У цьому відділі через археологічні, етнографічні матеріали та твори мистецтва показані первісні релігійні вірування; релігійні вірування східних слов'ян; етнічні релігії Давнього Єгипту, Греції, Риму.

Тут демонструються пам'ятки трипільської культури (V - III тис. до н. е.) з розкопок Карла Гадачека у селі Кошилівці Тернопільської області (1908-1912 рр.); унікальне поховання з с. Хартонівці Тернопільської області (III тис. до н. е.); парне поховання висоцької культури з села Петрики Тернопільської області (XI - VIII ст. до н. е.); комплекс археологічних пам'яток з усипальниці знатного воїна-невра з с. Швайківці Тернопільської області; археологічні артефакти усипальниці другої половини VII ст. до н. е. з розкопок біля села Коцюбинчики Тернопільської області та урнове поховання племен пшеворської культури (I ст. н. е.) з села Гринів Львівської області. Вони були знайдені та вивчені українськими археологами Ігорем Свєшніковим, Миколою Бандрівським та Денисом Козаком.

Дуже цікавою пам'яткою є обкладка піхов меча, виявлена під час розкопок могильника в селі Гринів. Міфологічні сюжети, викарбувані на ній, свідчать про вшановування вождівської влади, яка спрямована на перетворення хаосу в космос, упорядкування світобудови, забезпечення добробуту.

Варто звернути увагу на старожитності з Давнього Єгипту: мумії кота та яструба (II тис. до н. е.), статуетки богині війни Сохмет з головою левиці, бога Осіріса, його дружини Ісіди та сина Гора (І тис. до н. е.), фрагмент саркофага (І тис. до н. е.) тощо.

Після 24 лютого 2022 року вся постійна експозиція музею, в тому числі пам’ятки з відділу були демонтовані з вітрин і сховані в надійному сховищі.

IMG_4159.jpg

Додати коментар

Будь ласка будьте ввічливими. Адміністрація залишає собі право видаляти коментарі. А також не гарантує надання відповіді на коментарі.


Захисний код
Оновити