b_300_0_16777215_0_0_images_old_stories_news_2013_juvilej_1.jpgЛьвівський музей історії релігії відзначив своє 40-річчя. В урочистостях взяли участь представники львівської обласної і міської влади, громадських організацій, духовенство, миряни, колекціонери, журналісти та ін.

Від імені Львівської обласної державної адміністрації музейників вітали Валерій Потюк – заступник директора департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей, Ігор Держко -начальник відділу у справах національностей та релігій.

- Робота музейника невдячна. Але я думаю, що ваш музей приречений на успіх, адже ви зберігаєте культуру і добре ставитеся до різних світових релігій, – зазначив Юрій Чорнобай директор Державного природничого музею НАН України. Він привітав колектив від Ради директорів музеїв Львова.

Генеральний вікарій Львівської архідієцезії РКЦ в Україні о. інфулат Йосиф Павлічек зачитав привітання владики Мечислава Мокшицького. "Разом з Вами радію з нагоди цього Ювілею. Зичу, щоб зібрана Вами, працівниками Музею та Вашими попередниками історична релігійна спадщина усвідомлювала теперішньому і майбутньому поколінням невід'ємну людську потребу вірити та виражати свою віру в певних звичаях та обрядах. Для віруючих християн, Ваш доробок нехай свідчить про нетлінність та вічність життя з Господом, який був, є і буде з нами по всі дні життя", – йдеться у вітанні.

Два десятиліття між Музеєм історії релігії та Львівським відділенням Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С.Грушевського НАН України тісна співпраця. Найперше вона виливається в організації і проведені щорічної Міжнародної наукової конференції «Історія релігій в Україні». Про це наголосив у своєму виступі доктор історичних наук, керівник Львівського відділення Мирон Капраль.

Теплі слова вітання прозвучали від голови Комісії сакрального мистецтва Львівської архієпархії УГКЦ ієромонаха Севастіяна Дмитруха, представника Інституту колекціонерства Тараса Лозинського та ін.

Із 40-річним ювілеєм колектив музею привітали доктор філософських наук, професор, заступник директора-керівник відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, президент Української Асоціації релігієзнавців Анатолій Колодний, Почесний консул Республіки Австрія у Львові Ярослав Наконечний, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків із діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська, Інститут історії церкви УКУ, Донецький обласний художній музей, Дніпропетровський історичний музей імені Д.Яворницького, Музей історії міста Дніпродзержинська, музеї Львова, друзі та меценати Любомир Засадний, Федір Кречмер (США), Іван Гречко, Алдона Васіляускене (Литва) та багато інших шанувальників, з якими впродовж років ми тісно співпрацюємо.

Гості святкування мали можливість оглянути розписи малої трапезної, виконані живописцем Каролем Політинським, в якій ведуться реставраційні роботи, пройтися експозиційними відділами, побувати у «Підземеллі середньовічного Львова», почути прекрасні звуки барокового органу ХVII століття, побачити виставки, присвячені 40-річчю Львівського музею історії релігії.

Додати коментар

Будь ласка будьте ввічливими. Адміністрація залишає собі право видаляти коментарі. А також не гарантує надання відповіді на коментарі.


Захисний код
Оновити